Burchtmetafoor

Op tools.curio.nl gebruiken we de 'Burchtmetafoor', hierbij worden alle tools opgedeeld in 3 categorieën:

Burcht Stad Platteland
Contract via dienst it
Technisch beheer door dienst it*
Functioneel beheer door dienst it*
Financiering centraal / sectoraal*

* Indien van toepassing

Wanneer kan je een platteland tool gebruiken?

De tool kan gebruikt worden zonder persoonsgegevens op te geven
Als de tool gebruikt kan worden zonder dat studenten en de docent persoonsgegevens hoeven op te geven.

Wat zijn persoonsgegevens?
Persoonsgegevens zijn gegevens die te herleiden zijn tot een persoon. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn: je volledige naam, een e-mailadres, maar ook combinaties van bijvoorbeeld een groep namen en een opleiding, of locatiegegevens.

Let op: als je studenten uitnodigt om deel te nemen via de tool en daarbij hun e-mailadressen moet opgeven, dan geef jij als docent persoonsgegevens van de studenten ‘weg’. Dit mag niet zonder toestemming vooraf van de student.

Voorbeelden: presentatie- en quiztools als Mentimeter en Padlet. Deze kunnen gebruikt worden zonder dat de student zich hoeft te registreren.

De tool is optioneel voor studenten, maar niet noodzakelijk
Als studenten toestemming geven om hun gegevens te laten verwerken in een tool, dan kan je hem voor die studenten gebruiken. Je mag je studenten er echter niet toe verplichten. Dus het mag ook geen voorwaarde zijn om toegang te krijgen tot onderwijs. Informatie en formatieve feedback die je via de tool deelt, moet dus ook toegankelijk zijn via de tools van Curio.

Bijvoorbeeld
Je hebt een stuk theorie aangeboden in Lessonup. De tool is daarmee noodzakelijk geworden. Om bij die theorie te kunnen komen, moeten studenten een account aanmaken in Lessonup. Je ontzegt studenten die dat niet willen, dus toegang tot de theorie. Dat mag niet.

Nog een voorbeeld:
Je mag je studenten niet vragen om in de gratis app Canva (niet te verwarren met Canvas) een infographic te maken. Wel kan je ze de opdracht geven een infographic te maken waarbij ze zelf mogen kiezen wat ze daarvoor gebruiken.

Belangrijke regels
Een aantal regels op een rijtje:

* Bron: Surf (https://www.surf.nl/files/2020-04/poster-csy-applicaties.jpg)

Functioneel Beheer binnen Curio

Voor de applicaties die in de burcht staan is Functioneel beheer ingericht. Functioneel beheer valt onder de dienst curio it.

Wat doet Functioneel Beheer?